Thursday, December 21, 2017

ITSPEA2017S-Teema8

IT-Proff

Professionaalsus taaskord ilu on vaataja silmades, ehk mis ajast on peegi nii proff, et kohe on. Sama nagu füüsikas taustsüsteem. Kui keegi kirjutaks kokku oma keele ja kompilaatori, siis oleks looja tol hetkel vaieldamatu oma ala professionaal, kuid kas sellest ka kasu on kui olla porilombi kuningas. Ehk mis hetkest alates on proff proffessionaal, kindlasti mitte ei saa seda määrata mingis kindlas skaalas ehk ma olen 100 punkti skaalal 11 ehk natuke proff, samuti ei saa sellele omistada ajalist mõõdet, sest ükspäev võid olla parim, teine päev aga enam ei tea midagi(khm JS erinevad variandid).

Mida on professionaalil vaja, et ta seda oleks, esiteks teadmisi omas valdkonnas, kogemusi, äramärkimist teiste poolt ja head taustsüsteemi. Ehk proffessionaal omab oskusi, teadmisi ja praktikaid, mis aitavad midagi läbi viia hulka kiiremini, paremini, odavamalt, lihtsamini kui inimesel kellele ta oma teenust osutab. Sellega juba tähendab, et lisaks oma valdkonnale peab ta oskama ka suhelda ja ja reklaamida. Heameelega ütleksin, et kui ainult professionaalid IT-sektoris tegutsektsid oleks maailm palju parem, kuid kahjuks see nii ei ole. On palju markantseid näiteid kus "professionaalid", keda tõesti peetakse väga headeks on siiski jäänud loorberitele puhkama ja ajast maha jäänud paar aasta, mistõttu neid ei tohiks enam proffi sildiga autasustada. 

Praeguseks on Eestis jõutud sinnamaani, et ilma paberita ei juhtu enam midagi. Riigihankel ei saa osaleda kui vajaliku tegevuse hariduse paberit pole IT-s lihtsalt paber ükskõik, sest see on riigile tume maa, aga paber ikkagi vajalik(aga nt ehituses iga liigutus eraldi paberil). Edasi korralik reklaamiagentuur seljataga, sest proffe saab ju Eestis olla ainult üks. Korralik rahakott, et nii paber, kui ka reklaamiagentuur kinni maksta. Hunnik kaasanoogutavaid jüngreid kes hoolitseksid, et rahakott tühjaks ei saaks. Ja siis võib-olla ka näpuotsaga natuke termineid , et saaks soolapuhuda teadmatumatele. Vähemalt riigipoolse süsteemi jälgimisel olen jõudnud sellisele järeldusele. Ja nüüd kui tekkis küsimus miks ei paranda kus näed vajaka. Siis kahjuks see niimoodi pole uus RiigiHankeSeadus pani veel rohkem päitseid pähe ja veel ebakompetentsemad inimesed on hangete kallal. Hanke vorm on ülimuslik hanke sisule. Ning samuti hangete vajadus on absoluutne poliitiline vaade, ehk mitte teadjate soov midagi teha, sest IT on lahe, aga ma ei tea mis see on ja ma kardan ka küsida variant.

No comments:

Post a Comment