Sunday, December 11, 2016

IFI6104 Veebimajutus 2.

Veebimajutuse valik

Praeguse seisuga oman kogemusi 3 eri tüüpi veebimajutusega. Esimene on vana nimega Netpoint nüüdsel ajal Radicenter, teine on Zone ja kolmas on endapoolne majutus. Viimane pole küll veebimajutus kui selline, aga kui vaadata laiemas pildis siis on vahe ainult ise seadistamisel ja raudvara töös hoidmisel, ehk kõik kulud on enda kanda ja ei maksa arveid väljaspoolt. Tänase seisuga kui küsida, kuhu majutaksin midagi veebi oleks vastus Zone. Seda just seepärast, et vaatamata madalale hinnale, mis nende teenus maksab on siiski võimalik saada personaalset teenindust ja nõu nende käest. Seda just seetõttu, et viimasel ajal on iga veebimajutuse pakkuja omaenda haldussüteemi välja töödanud ja virtuaalserveri lahendused kõik neile kolinud. Nendega on aga suht suur aga, nimelt on nad need küll pealtnäha toimima saanud, kuid viited mis käskluste ja muudatuste vahepeal tulevad on päris pikad minutites. Kasutajamugavus on nüüd järgmine faktor, milles Zone-i liides väga hästi toimib liides on mugav ja arusaadav toimingud mida otsid on loogiliselt paigutatud.

Https

Zone https-iga 116,4€ aasta.
Radicenter 78€ SSL valmidusega.
Koduserveri puhul neti kuutasu ja raudvara kulum.

Nagu selgus, siis ainuke, kes otse annab teada, mis maksab HTTPS toega veebileht on Zone. Ülejäänutel on probleeme, hindade leidmisega ja peab eraldi teenusena selle sisse ostma, mille kuutasu kohati pole teada ja paigaldamisel võib veel lisanduda administreerimise tasud.
Tasuta majutuste ja odavamate pakkettidega on piiratud jõudlus, võivad puududa andmebaasi võimekused, samuti on võimmalik et peab leppima vananenud php versiooniga. Samuti on erisusteks domeeninimed ja nende lõpud. Samuti võib olla kinni keeratud andmesidekiirus ja maht.

Latentsus ja raudvara

Veebisaidiga ühenduse kiirus ja päringute tegemisele kuluva aja minimaalsus loeb eriti siis kui on tegu veebilehestikuga, kus on vajdus suurema hulga andmebaasipäringute järgi, kui lehel on dünaamiline sisu, mis muutub vastavalt kasutaja soovidele. Või on tegu veebilehega, mis haldab mõnda taystsüsteemi, näiteks opereerib seadmete mootorite või muu sarnasega. Samuti on madal latentsus vajalik väga hierarhilise veebisaidi puhul, kus brauser peab tegema palju päringuid ühe lehe jaoks, nimelt kui kujundus on eraldi failides ja leht ise tuleb kokku mitmest eri failist. Siis peab baruser iga uue faili saamiseks päringu teostama.

E-post

Minu meeelest puudub vajadus seda hoida teenusepakkujast eraldi, eriti viimasel ajal, kus e-post on alati hinna sees. Reaalset lisakulu sellest ei tule ja e-maili võimalused on väga head erinevate teenusepakkujate juures.

Koduserver

Oma serveri püstipanekul on probleemiks enamasti kas portide lahti olek või siis muutuv ip. Esimese saab ISP-ga rääkides vabaks, vähemalt siiani pole kohanud ühtki ISP-d eesti kes seda ei laseks teha. Ja muutuva ip tegevusest saab mööda minna dünaamilise dns-i teenust kasutades, mida on võimalik tasuta kasutada.  Internetiühendus veebisaidi pakkumiseks kuni 10-le kliendile piisab vähese meedia korral ka umbes 1-5megabitisest üleslaadimise võimekusest. Kui aga meediat rohkem tuleks omada juba rohkema võimakusega üleslaadetoru. Enamasti piirabki võimekuse ära serveripoolt vaadates üleslaade piirang, mistõttu andmete vastuvõtmisega probleeme ei teki. Kuid minnes edasi ja suurema kasutajaskonna tekkimisel tuleks hoida üleslaade ja allalaade piirangud võrdsetena. Oma server võimaldab oma privaatvõrgus eraldi lehtede loomist. Samuti kohalikku failidejagamise ja talletamise teenust. Edasi kuna on eeldus, et server püsib enamus aega töös, siis saab sinna juurde liita ip-kaamerad ja nende halduse ja muu tehnika, mis maja juhib või infot sellest talletab. Samuti võimaldab see majajuhtimist siseselt ja ohutult, pakkudes turvalie ühenduse maja sees, niimoodi, et välisfaktorid sellele ligi ei saa.

Viited

hinnad, H. S. K., & Hosting. (2016). Hostnet.Lv - hosting. Retrieved December 11, 2016, from http://cloudhosting.hostnet.ee/ee/planu-salidzinasana

OÜ, R. Kodulehed. Veebimajutus. E-post. Retrieved December 11, 2016, from https://www.radicenter.ee/et/Veebimajutuse-hinnakiri

OÜ, Z. M. Virtuaalserver. Retrieved December 11, 2016, from https://www.zone.ee/et/teenus/virtuaalserver/

No comments:

Post a Comment